17 Nisan 2011 Pazar

Vedat Başaran ve NAR Gourmet ile nefis bir lezzet sohbeti…


Geçtiğimiz günlerde Hepsi Hikaye'de nefis bir yemek sohbeti vardı. Vedat Başaran Nar Gourmet'nin lezzet sohbetinde katılımcıları lezzetlerin kökenine doğru iştah açıcı bir yolculuğa çıkardı. Nar Gourmet lezzet danışmanı, gastronomi uzmanı Vedat Başaran Bebek'teki Hepsi Hikaye'de düzenlenen sohbette lezzetseverlerle buluştu. Bebeklilerin, lezzetseverlerin, gıda sektöründen temsilcilerin katıldığı sohbet "Doğal ve Bölgesel Lezzetlerin Geleneksel Türk Mutfağındaki Yeri ve Zaman İçindeki Gelişimi" başlığı altında yapıldı. Yoğun iş tempoma rağmen İpek Hanım'dan böyle bir davet alınca ve bu güzel gruptaki tek yemek blog yazarı olacağımı öğrenince uzun bir süre sonra ilk kez, gelen pekçok güzel davetten birini kabul edip, iş çıkışı soluğu Bebek'te Hepsi Hikaye'de aldım. Girişte Nar Gourmet Genel Müdürü Samir Bayraktar, Nar Gourmet Yönetim Kadrosu ve İpek Hanım bizleri güler yüzleriyle karşıladılar. Bu esnada Vedat Başaran ile tanışmak da benim için büyük bir onur oldu. Seçkin konukların katıldığı sohbette Vedat Bey bizi harika bir lezzet yolculuğuna çıkardı. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım bu yolculukta tarihi İpekyolunun lezzetlerimize etkisi, karabiberin bulunuşu, baklavanın keşfi gibi noktalara değindi. Pirincin diğer ülkelere göre Türkiye'de kullanım farklılıklarını, yoğurdun hikayesini, yemek yapımında bölgenin önemini ve bunun "Yemek milli değil, bölgeseldir" görüşünün nedenini öğrendik


Domatesin yeşilken kullanılıp, kızarınca atılmasından başlayıp, kırmızı halinin kullanılmasına nasıl gelindiği, sulu yemeğin soframıza girişi, Osmanlı Mutfağının ve yemek kültürünün gelişmesi Vedat Bey'in bilgi dağarcığından bizlerle paylaştığı bilgilerden bazılarıydı.


Beynimi, ruhumu dinlendirdiğim ve büyük zevk aldığım bu lezzet yolculuğunda aldığım notları zaman zaman sizlerle paylaşmayı umuyorum. Nar Gourmet ve Vedat Başaran yemek kültürümüzde kaybolmuş ve kaybolmaya yüz tutmuş pek çok bilgiyi yeniden ortaya çıkarmayı hedef edinmiş ve çok güzel bir yolculuğa çıkmışlar. Bu kültürü yeni nesillere sunmak, bu kültürü kurtarmak ve dünyaya Anadolu ürünlerini sunmak onların hedefi. Bu hedeflerin bir parçası olan bu güzel lezzet sohbetlerinde kendilerine başarılar dileyip, bir başka sohbette yine onlarla birlikte olmak için gün saydığımı buradan onlara duyurmak isterim. Sevgili İpek Hanım'a da böyle güzel bir organizasyona imza attığı için teşekkür ederim.


1 yorum:

SeneminYemekleri dedi ki...

cumartesi günü benide davet ettiler kahvaltıya :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...