17 Ekim 2011 Pazartesi

Geleneksel Türk Mutfağı Lezzetler Festivali

Anadolu Mutfağı Sınırları Kaldırıyor!
8000 Yıllık Lezzet Hazinesi Berlin’e Gidiyor!..
1. GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI LEZZETLER FESTİVALİ
BERLİN’DE DÜZENLENİYOR! 3-7 KASIM 2011, KU’DAMM MEYDANI
8000 yılın lezzet hazinesi sofralara geri dönüyor. Anadolu, Kafkasya, Ortadoğu, Balkanlar ve Akdeniz coğrafyası 8000 yılda sayısız kavime kucak açtı. Onları yaşattı, besledi, kültürlerine beşik oldu. Gelip göçen, yerleşen, varlığını sürdüren ya da tarihin sayfaları arasına karışan kavimlerin mutfak kültürleri bu toprakların potasında birbirine karıştı, eridi, dönüştü... Renkler, kokular ve tatlar etkileşime girdi, kaynaştı, iç içe geçti. Bu sonsuz lezzet hazinesi şimdi Berlin'de...



“Anadolu’nun 8000 yıllık mutfak kültürünü tanıtmak, yıllar içinde unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini dünya yemek literatürüne kazandırmak” misyonuyla Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve Berlin Kültür Müşavirliği tarafından projelendirilen Geleneksel Türk Mutfağı Lezzetler Festivali’nin ilki, 3-7 Kasım 2011 tarihleri arasında Almanya’nın kültür başkenti Berlin’de düzenlenecek.




Anadolu’nun lezzet haritasını 30 yıldan bu yana araştıran, lezzet ustası Adnan Şahin’in başkanlığındaki Anadolu Halk Mutfağı Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerçekleştirdiği işbirliği sayesinde sürdürülebilir bir proje olarak; Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de Anadolu halk mutfağını tanıtmayı hedefliyor. Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve Berlin Kültür Müşavirliğince tasarlanan festivale ayrıca T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı da destek veriyor.




Berlin’in en işlek meydanlarından biri olan Ku’damm Meydanı’nda 2.000 metrekarelik alanda beş gün sürecek olan 1. Geleneksel Türk Mutfağı Lezzetler Festivali; ülkemize her yıl yaklaşık 4,5 milyon ziyaretçi gönderen Almanların; yerel Anadolu yemeklerini tatmalarını sağlayarak Anadolu mutfak kültürümüzün bilinirliğini artırmayı ve Türkiye’de gurme turizminin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Festival kapsamında Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden yola çıkarak kurulacak 7 stant yer alıyor. Her birinde farklı tatların sunulduğu stantlarda; Anadolu halk mutfağının önde gelen çorbaları, salataları, mezeleri, sıcak başlangıçları, ana yemekleri, pilav ve tatlıları Berlinliler ile buluşacak... Festival Anadolu lezzetlerini 3-7 Kasım tarihleri arasında hergün saat 11.00 ile 21:30 arasında Ku’damm Meydanı’nda buluşturacak.2011 yılında “Sofrasında Anadolu” temasıyla düzenlenen 1. Geleneksel Türk Mutfağı Lezzetler Festivali kapsamında yer alan; geleneksel mutfak şovları, macuncudan şerbetçiye sokak satıcıları, el zanaatlarının ilginç örnekleri, geçmişten bugüne “Anadolu Mutfak Avadanlık” Sergisi gibi etkinlikler, lezzetin yanı sıra kültürel değerlerimizle de Anadolu’yu Berlin’de sınırlar ötesine taşıyacak…
Sürdürülebilir bir proje olarak tasarlanan ve gelecek yıllarda diğer Avrupa kentlerinde de gerçekleştirilmesi planlanan proje; Avrupa lansmanında “1.Turkey Food- Experience 2011- Anatolia a la carte” ismi ile Berlinliler ile buluşacak... Alman şeflerin, gastronomi uzmanlarının, medyasının, lezzetsever Berlinlilerin, Almanya’da yaşayan Türklerin ve o dönem Berlin’de olacak turistlerin ziyaret etmesi beklenen Festivalin; Kültür ve Turizm Bakanlığı Berlin Kültür Müşavirliği’nce tanıtım ve reklam kampanyasıyla da desteklenerek en fazla kişiye ulaşması sağlanacak. Ülke tanıtımında kültürel değerleri ve ögeleri de ön plana çıkaran etkinliklere destek vererek pazarlama faaliyetlerinin içersine alan Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tarz etkinliklerle deniz-güneş-kum gibi doğal harikalarının yanında kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Festivalin Almanya’daki lansmanı için ise Berlin Kültür Müşavirliğince 17 Ekim 2011 günü Berlin’de Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin’in sunumu ile Festival lezzetlerini Alman gurmet medyası ile ilk kez bir araya getirecek “tadımlı” bir basın toplantısı düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...